icon

VAN KLEI TOT BAKSTEEN.......

In 1855 werd er in Oude Pekela een steen- en dakpannenfabriekje begonnen door de heren Hilbrandie en Holtman. Door de ligging in de Groningse Veenkoloniƫn was turf als brandstof in ruime mate beschikbaar. De klei werd per kleipraam, via het riviertje de "Pekel A", opgehaald uit de 10 km stroom-afwaarts gelegen Dollard Polders. Het goede net van waterwegen was ook uitermate geschikt voor het transport van stenen naar de bouwplaatsen.

In 1883 vond, de toen 68 jarige reder en scheepsbouwer, Geert Strating de tijd gekomen om de bakens te verzetten en kocht het in zwaar weer verkerende bedrijf. Samen met zijn zoon werd de fabriek in korte tijd uitgebouwd tot een "allround"fabriek voor bouwmaterialen. Met een gloednieuwe door stoom aangedreven strengpers werden metselbakstenen en klinkers voor de weg- en waterbouw geperst. Ook produceerde men dakpannen terwijl in eigen kalkovens metselkalk werd gebrand uit schelpen.

PRODUCTIE

Vanaf WOII tot en met de jaren zeventig ging het in de woningbouw, en dus ook bij de baksteenproductie, vooral om de kwantiteit en een lage kostprijs. Vanaf het begin van de jaren tachtig, trad de overheid als grootste opdrachtgever steeds meer terug. Door de groei van het aandeel koopwoningen, de minder grootschalige projecten in de Vinex-locaties, maar ook de utiliteits- en kantorengebouw werden kwaliteit en flexibiliteit steeds belangrijker criteria.

Het begint in de kleiloods......

In de jaren negentig is er veel geĆÆnvesteerd in het aanpassen van de fabriek aan de gewijzigde marktomstandigheden door modernisering en nieuwbouw van grote delen van de fabriek, waarbij geen enkele processtap is overgeslagen. De nieuwe tunneloven met machines voor ovenbelading en ontlading was hierbij de grootste klus.

Momenteel staat de vijfde generatie Strating aan het roer. De rode draad door het gehele bedrijfsgeschiedenis is de klei afkomstig uit de Dollarpolders. De laatste 10 jaar wordt er ook klei gebruikt uit Nederlands oudste baksteengebied het Groningse Hogeland (Winsum-Middelstum). Deze kleien vormen de basis voor de zo typische Groninger rode strengpers stenen.

Copyright Steenindustie Strating | Realisatie door OnlineBouwers